Geschiedenis

 Het Sint Maartensgilde

In 1995 is het Sint Maartensgilde ontwaakt. December 1994 nam een delegatie van oud prinsen van de Eper  Carnavalsvereniging de Darpspompers, in Grave deel aan een “songfestival”van de plaatselijke carnavalsvereniging. Vooraf aan dat festival kregen de Epenaren een rondleiding door Grave en brachten zij een bezoek aan het Cloveniersgilde. Bij deze gelegenheid werd geschoten met de kruisboog in de “Hampoort”, het onderkomen van de Cloveniers Tijdens dit treffen kwam de:vraag op hoe het gildewezen in Epe vroeger geweest zou zijn. Eerst dacht men in Willem Tell een gilde gevonden te hebben maar dat bleek achteraf een schietvereniging te zijn geweest uit latere tijd. Na speurwerk in de gemeentearchieven kwam men op het Sint Maartensgilde, een Gilde met inzet voor de gemeenschap maar tevens met de, kleine ondeugden van bier drinken en als het nodig is een soort geuzengevoel van verzet tegen wat opgedrongen is. Uiteindelijk is het Wilhelmus ook een geuzenlied.

Op 11 november 1995 was het ontwaken van het Sint Maartensgilde een feit. In aanwezigheid van gemeentelijke hoogwaardigheidsbekleders, vertegenwoordigers van…

                 St.Gangulphus en Laurentiusgilde  Cloveniersgilde

 

Cloveniersgilde en van het St.Gangulphus en Laurentiusgilde uit Huissen kon notaris Feijen de. oprichtingsakte laten passeren. Het Gilde kan evenals in de oudheid bestaan uit 28 gi1debroeders die bij aanvang van het lidmaatschap nog altijd 30 centen betalen. In 1995 is bet Gilde aangevangen met tien broeders.

De doelstelling van het huidige Gilde is betrokken zijn bij het wel en wee van de burgerlijke en kerkelijke gemeenschap in de ruimste zin. Een meerwaarde vormen bij officiële gebeurtenissen. Daarnaast staat broederschap hoog in het vaandel.

Over vaandel gesproken, het Simt Maartensgilde beschikt inmiddels over twee kruisbogen, twee gildetrommels koningszilver, twee vendels en sinds 11 november een vaandel.